Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sture drabbades själv av sjukdomen för sexton år sedan Foto: Per-Erik Ström / SVT

Sture Henningsohn i Sundsvall drabbades av prostatacancer

Uppdaterad
Publicerad

Sture Henningsohn är ordförande för prostatacancerföreningen Träpatronerna i Västernorrland. Han drabbades själv av sjukdomen för 16 år sedan.

– Jag sökte själv upp vården och fick ta mitt PSA ett par, tre år i streck. Och eftersom mina värden var ständigt stigande så blev jag remitterad till sjukvården, säger Sture.

Han opererades på Karolinska sjukhuset med robotassisterad kirurg efter inrådan från sin son. Han tycker det är viktigt att en organiserad prostatacancertestning så kallad OPT kommer igång så snabbt som möjligt.

320 fall i länet

I snitt har ca 320 fall av prostatacancer per år diagnosticerats i Västernorrland. I Sverige upptäcks varje år fler än 10 000 fall av prostatacancer.Antalet fall har varit relativt stabilt över tid men minskat en del under 2020-2021 pga coronapandemin, enligt prostatacancerregistrets öppna databas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer