Foto: SVT

Succé för Härnösandskortet de första månaderna

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått bra för Härnösandskortet sedan det infördes. Antalet sålda periodkort för vuxna har ökat.

Det var i juni 2018 som priserna för att åka buss i Härnösands kommun sänktes. Med det nya kortet kostar det 50 kronor för en vuxen att resa i 30 dagar, och för barn och unga under 20 år är kollektivtrafiken avgiftsfri. Syftet med satsningen av den rödgröna majoriteten var att få fler att åka kollektivt. Och den en preliminära statistiken visar att man har lyckats. Antalet sålda periodkort för vuxna har ökat sedan det blev billigare.

Många barnkort

– Vi har genomfört den här reformen av både sociala skäl och miljöskäl. Fler ska ha råd att ta bussen och fler ska kunna välja bussen framför bilen. Priset ska inte vara ett hinder för att resa hållbart, säger Karin Frejarö (MP), kommunstyrelsens vice ordförande.  

Val 2018 Härnösand

Fram till i dag har cirka 2520 barnkort registrerats och i kommunen finns det totalt 3700 personer mellan 7-19 år folkbokförda.

– Fantastiskt att så många har tagit tillvara på den här möjligheten för barn och unga att åka avgiftsfritt i kommunen, säger Karin Frejarö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Härnösand

Mer i ämnet