Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sundsvall firar 400 år som stad. Lokalhistorikern Bent Fridholm berättar i videon om rysk invasion, stadsbränder och fattigdom. Foto: SVT arkiv

Sundsvall firar 400 år: Lokalhistorikern Bent Fridholm berättar om stadens historia

Uppdaterad
Publicerad

Den 15 april är det exakt 400 år sedan Sundsvall officiellt blev en stad, men mycket har hänt sedan dess. Stenstan bär på många historier. Och det började tungt, invånarna led av svält.

– Sundsvall var ingen succé, det var 35 personer i början och de höll på att svälta ihjäl, säger lokalhistorikern Bent Fridholm .

Folkmängden i Sundsvall fördubblades under 1800-talets första del, och än starkare var uppgången under resten av århundradet. Från att ha varit en av Norrlands viktigaste handels- och sjöfartsstäder blev Sundsvall nu även centrum för landets främsta träindustridistrikt. Därefter växte nya industriorter fram i stadens omgivning.

Tre stora bränder

Vid en brand 1888 ödelades nästan hela centrala Sundsvall och omkring 9000 personer blev hemlösa, det bidrog till att den gamla trähusbebyggelsen ersattes av den moderna stenstan.

– Något som många inte känner till är att hela staden brann ner även år 1721 och 1803 säger Bent Fridholm, lokalhistoriker.

Varierande befolkning

Jämfört med andra städer tog utvecklingen i Sundsvall fart fram till 1880-talet, för att sedan trappas ner. En mer dynamisk utveckling under efterkrigstiden har gjort Sundsvall med dess tätorter till ett av de befolkningsrikaste områdena i Norrland.

Se klippet ovan för Sundsvallshistorikerns tankar om de 400 åren som gått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.