Malte Jakobsson 13 år gillade banan men kom inte upp i de hastigheter han är van vid. Foto: SVT Ylva Holmgren

Sundsvall Raceway inviger kartingbana

Publicerad

På lördagen invigde Sundsvall Raceway sin kartingbana. Förare i alla åldrar med licens kan nu komma och provköra på banan som ligger tre mil utanför Sundsvall.

I ett års tid har det planerats för den nya kartingbanan och på lördagen bjöds förare in för att testköra.

 – Vi har fått jättebra respons från kartingförare runtom eftersom de närmsta banorna ligger i Örnsköldsvik och nere i Hudiksvall. Nu krävs det lite mer pengar för att färdigställa banan så allt blir klart till våren, säger Christer Brolin, vice ordförande i Swedish Hot Rod Association, SHRA i Sundsvall och även den som ansvarar för kartingsektionen.

Testförare

Det var ett tiotal förare som provade banan på invigningsdagen, bland dem Malte Jakobsson.

 –Jag har kört karting i ett år ungefär och jag kör en CRG 1010 raket 95 kart. Den kan komma upp i 100 km/h men den här banan var lite kurvigare än vad jag är van vid så jag kom bara upp i 70 km/h, berättar 13-årige Malte.

Körkort inget krav

Karting körs med en liten snabb specialbyggd bil på asfaltsbana. Fordonet kallas för kart och får inte köras på allmän väg, det behövs inget körkort men väl en licens. I Sverige får man börja köra kart från 6 års ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.