Foto: Per-Erik Ström SVT

Sundsvall-Timrå Airport: ”Har inte fått någon egen information”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan fredagsmorgonen befinner sig 1409 SAS-piloter i såväl Sverige som Norge och Danmark i strejk. Det påverkar också avgångarna på Sundsvall-Timrå Airport.

– Vi vet inte hur många flyg som kommer att ställas in just nu, säger Sara Rylander, marknadsansvarig på Sundsvall-Timrå Airport.

Under fredagsmorgonen var det emellertid bara ett SAS-flyg som påverkades vid Sundsvall-Timrå Airport, men man är övertygad om att fler flyg kommer att påverkas framöver.

– Alla normala flygavgångar kommer inte att gå med SAS. Även om de avslutade strejken på en gång så tror jag inte att de skulle få igång alla flyg igen i dag, säger Björn Widén, verksamhetsansvarig vid flygplatsen.

Ingen information

På Sundsvall-Timrå Airport vet man emellertid inte så mycket mer utan man följer spänt informationen som kommer, framför allt genom media.

– Vi har inte fått någon egen information så jag rekommenderar att man tittar på SAS hemsida och följer media för att se om man påverkas och vill ha information, säger Sara Rylander.

Pilotstrejken riskerar att fortgå under helgen och då kan närmare 100 000 resenärer komma att drabbas.

– Vår prioritering nu är att ta hand om passagerarna och i denna stund gör väldigt många medarbetare på SAS allt de kan för att hjälpa våra drabbade kunder, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör SAS till SVT Nyheter.

Anledningen till strejken

Strejken kan i huvudsak sammanfattas i tre punkter. Dels handlar det om schemaläggningen eftersom SAS-piloter uppger sig kunna bli tvingade att jobba uppemot sju helger i rad utan vila. Det handlar om lönen som man säger inte är i linje med jämförbara konkurrenter i Europa, samt ett samarbetsavtal gällande karriärutveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.