– Hur mycket betalade du? frågar Sundsvallspolisen Henrik Blusi då han tar sexköparen på bar gärning. Se ingripandet i videon. Foto: SVT

Sundsvallpolisen får kritik efter Uppdrag granskning

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvallspolisen får kritik efter förra veckans Uppdrag granskning. Polisen kritiseras för att ha tagit den sexsäljande kvinnans pengar och för att ha väntat på sexköpare utanför hennes dörr.

Det är personer från uppropet #intedinhora som i en debattartikel på SVT Opinion är kritiska efter förra veckans Uppdrag granskning.

– Sluta ta våra pengar och börja bygg förtroende, skriver bland annat Daniella Skönborg som var intervjuad i reportaget.

Inte olagligt att sälja

Kammaråklagare Staffan Blyberg som inte vill uttala sig om det enskilda fallet menar att förverkande av pengarna normalt sker först när det kan misstänkas ligga grövre brottslighet, som koppleri eller människohandel,  bakom sexhandeln. I de fallen kan pengarna dessutom vara en del i bevisningen.

Bakgrunden är att det är olagligt att köpa men inte att sälja sex.

– I de renodlade fallen där det handlar om en sexköpare och en som säljer sex brukar pengarna inte förverkas, säger Blyberg.

Kritisk debattartikel

Kvinnorna som står bakom debattartikeln har egna erfarenheter av att ha sålt sex. De menar att Sundsvallspolisen gjorde fel när de beslagtog de 1 500 kronor som en en 18-årig kvinna från Rumänien fått efter att ha mött en kund i Sundsvall.

– Vi har själva erfarenhet av prostitution och är mycket kritiska till polisens agerande. Det är inte standardrutin hos polisen att ta sexsäljande kvinnors pengar och vi ställer oss undrande till vilket lagstöd polisen tillämpar när de agerar på det sättet, skriver de i artikeln.

Polisen försvarar sig

Förundersökningsledaren Henrik Blusi som ledde det tillslag som kritiseras menar emellertid att polisen gjorde helt rätt.

– Jag uppfattar lagstiftningen som tydlig.  När det skett ett brott och någon haft vinning av brottet så beslagtar vi pengarna. Sedan är det åklagaren som avgör om pengarna ska förverkas eller återlämnas, som i det här fallet, till kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.