Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Politiker backar när det gäller avgift för att handla

Sundsvalls kommun backar när det gäller avgift för att handla

Uppdaterad
Publicerad

Kerstin 92, skulle tvingas betala 370 kronor för att få hjälp med att handla en matkasse. Nu backar Sundsvalls kommun efter SVT:s publicering. – Det här ska vi lösa, säger Niklas Säwén (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

92-åriga Kerstin Hedman fick meddelande om att hjälp med att handla fyra gånger skulle kosta henne 1475 kronor eftersom den typen av tjänster följer hemtjänstens taxa. Nu backar Sundsvalls kommun efter SVT:s publicering.

Kommunen backar

– I det här läget kommer kommunen att behöva hjälpa personer som inte kan handla själva. Även de som inte har hemtjänst idag, säger Niklas Säwén (S), ordföranden i Vård- och omsorgsnämnden i Sundsvalls kommun.

Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att personer över 70 år ska låta bli att handla i butiker för att inte utsätta sig för eventuell smittrisk. Nu anser Sundsvalls kommun att det inte får innebära kostnader för de äldre.

Ingen ska nekas hjälp

– Ingen ska nekas hjälp på grund av avgift i det här läget, säger Niklas Säwén (S) när han får frågan om hjälpen att handla ska göras utan att det kostar något.

Niklas Säwén poängterar att det inte handlar om att ta bort hemtjänstavgiften, utan att hjälpa de som tidigare kunnat handla själva men nu ska hålla sig borta från butiker med anledning av coronasmittan.

Hör mera av vad Niklas Säwén säger om kostnaderna för de äldre i klippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet