Foto: Fredrik Israelsson

92-åriga Kerstin tvingas betala 370 kronor för att få hem matkassen

Uppdaterad
Publicerad

Kerstin Hedman, 92 år gammal med hjärtproblem, vill slippa gå till affären och riskera att smittas av covid-19. Men Sundsvalls kommuns avgift för att hjälpa henne att handla gör att matkassen blir i princip dubbelt så dyr.

– Då har jag inte råd att äta, säger hon.

92-åriga Kerstin Hedman i Sundsvall är i riskgruppen för coronaviruset med bland annat hjärtproblem. Hon håller sig undan i lägenheten men eftersom hon inte har några anhöriga som kan hjälpa henne blir det problem när hon ska handla.

Hemtjänsten i Sundsvalls kommun kan hjälpa till men det blir dyrt. Den prognos hon fått för fyra tillfällen visar på en kostnad på 1475 kronor, cirka 370 kronor per matkasse.

Coronaviruset i Västernorrland

– Det blir dyra varor, konstaterar Kerstin.

Hänvisar till reglerna

På Sundsvalls kommun hänvisar man till reglerna.

– Vi har en fastställd taxa, säger tillförordnade förvaltningsdirektören på Vård- och omsorgsförvaltningen Annika Backström som rekommenderar Kerstin att försöka hitta andra lösningar.

– Jag hörde att livsmedelsaffären kan skicka ut, men då måste man ha dator och beställa på nätet och jag har ingen dator, säger Kerstin.

SVT:s reporter erbjuder sig att handla

SVT:s reporter erbjuder sig att åka och handla men just nu har Kerstin mat från den senaste leveransen.

– Men tack för erbjudandet, säger hon.

I klippet kan du höra vad Kerstin tycker om situationen och vad förvaltningsdirektören svarar på frågan om man inte borde hjälpa de gamla och utsatta med att få hem maten.

Uppdatering: Se nedan länkar till händelseutvecklingen efter att SVT rapporterat om situationen för Kerstin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet