Bilden har ingenting med texten att göra. Foto: TT

Sundsvalls kommun kan straffas för seg handläggning

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ansöker om att förvaltningsrätten ska döma ut en straffavgift för Sundsvalls kommun. Detta på grund av att genomförandet av ett beslut om rätt till stöd tog för lång tid.

Avgiften som Ivo yrkar på beräknas till nästan 43 000 kronor i månaden, från den 14 juni 2015 till 11 januari 2016 då nämnden verkställde insatsen.

Det var den 14 november 2014 som en man född på 90-talet beviljades en bostad med särskild service. Socialnämnden verkställde inte beslutet, och dröjsmålet berodde bland annat på att boendet där mannen skulle bo fick en ny fastighetsägare som inte ville hyra ut till socialtjänsten.

Bodde på vandrarhem

Från den första september 2015 bodde då mannen på ett vandrarhem fram tillls han den 9 oktober fick ett erbjudande om ett särskilt boende som mannen tackade nej till. En månad senare ändrade sig mannen och tackade ja till erbjudandet, då i början på november 2015. Men först den 11 januari 2016 verkställdes beslutet.

För denna försening yrkar alltså Ivo på straffavgiften på 43 000 kronor i månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.