Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sundsvalls kommun väljer att kartlägga förekomsten av dopningsmedel i avloppsvattnet. I klippet berättar kommunens Robert Gatugård och orsaken och vad det kostar. Foto: Anna Beijron/SVT, Gorm Kallestad/TT

Sundsvalls kommun börjar mäta dopingpreparat i avloppsvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Hur utbredd är användningen av dopningsmedel? Genom att börja mäta halterna i avloppsvattnet hoppas man få svar på det i Sundsvalls kommun.

– Vi har ingen aning om hur det ser ut idag, säger Robert Gatugård som är samordnare för det narkotikaförebyggande arbetet i Sundsvalls kommun.

Med ny teknik som nu ska börja användas i bland annat Sundsvalls kommun kan man mäta förekomsten av dopningsmedel i avloppsvattnet.

På många håll mäts redan nivåerna av olika droger men nu lägger man till fler substanser på analyslistan.

– Vi hoppas få de första svaren innan sommaren, säger han.

I videon förklarar Robert Gatugård mer om mätningarna och syftet.

HUR VANLIGT ÄR DET MED DOPNING I SVERIGE?

Dopning innebär att använda otillåtna substanser för att öka sin fysiska prestationsförmåga, till exempel hormonpreparat och andra läkemedel som kan öka musklernas styrka och volym.

Enligt undersökningar är det runt en procent av unga och vuxna i Sverige som använder dopningsmedel.

Regeringen menar att dopning är ett av de områden som kan orsaka omfattande folkhälsoproblem och drabba både enskilda individer, anhöriga och samhället

källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.