Sundsvalls kommuns hemsida ligger nere

Uppdaterad
Publicerad

Under stora delar av onsdagen gick det inte att komma in på Sundsvalls kommuns hemsida.

– Det är allvarligt, säger Åsa Bellander, kommundirektör i Sundsvall.

Den som under onsdagen försökte gå in på Sundsvalls kommuns hemsida möttes av en ledsen mun och texten ”Webbplatsen kan inte nås”.Skolans digitala system Vklass drabbades också.

– Det betyder också att medarbetare inte kommer åt arbetsmaterial, säger Åsa Bellander, kommundirektör i Sundsvall som ser allvarligt på det inträffade.

DNS problem

Under eftermiddagen meddelades att det var domännamnssystemet (DNS) på Sundsvalls kommun som slutat fungera.

– Redan tisdag morgon kunde vi identifiera och åtgärda problemet, berättar Håkan Simonsson, IT-chef på Servicecenter, Sundsvalls kommun. Tyvärr tar det tid innan det fungerar som det ska för alla och där är vi inte ännu.

Påverkade inte säkerheten

Vissa besökare kunde under dagen nå hemsidan men andra hade kvar samma problem. Det beror på vilken internetoperatör man använder sig av och hur snabbt operatören uppdaterar sina DNS-servrar.

– Vi ser förstås allvarligt på ett avbrott av den här typen och satte snabbt in extra resurser för att lösa problemet och förstå varför det uppstod. Vår felsökning visade tidigt att problemet inte påverkade vår IT-säkerhet utan handlade om ett avbrott i tillgängligheten, säger Håkan Simonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.