Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var i januari som mannen bröt sig in hos sin sambos mamma och ska ha hotat sambon till livet. Foto: SVT

Sundsvallsbo dödshotade sambon framför barnen – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i Sundsvall döms för bland annat grovt hemfridsbrott och barnfridsbrott.

Mannen, som är i 30-årsåldern, ska ha brutit sig in hos sin sambos mamma genom att ha slagit sönder ytterdörren till bostaden med en hammare.

Det var i mitten på januari 2023 som mannen bröt sig in hos sin sambos mamma, där sambon, mamman och två barn befann sig. Mannen slog sönder ytterdörren till bostaden med en hammare så att det orsakat stor skada – samtidigt har mannen hotat sambon till livet.

Enligt förundersökningen ska mannen ha skrikit genom brevinkastet att ”du ska få se” och ”jag ska ta ditt liv”.

Sambon, sambons mamma och barnen låste in sig på toaletten och larmade samtidigt SOS Alarm. I förhör har sambon berättat att hon var helt säker på att mannen ”skulle döda henne”. När polis anlände till platsen drog de ner mannen mot golvet och då ska mannen sagt ”jag ska fan döda dig din jävel”.

Mannen har även tidigare, enligt förundersökningen, misshandlat sambon. Vid ett tillfälle sparkade mannen sambon när de låg i sängen, sambon ska då ha fallit ner och slagit huvudet. Mannen ska även ha sparkat sambon i ena sidan, ungefär på låren/sidan av magen – sambon var då gravid.

Han döms för bland annat misshandel, grovt hemfridsbrott, olaga hot, barnfridsbrott och hot mot tjänsteman och påföljden blir fängelse i ett år och två månader.

BARNFRIDSBROTT

  • Sedan den 1 juli 2021 är det straffbart att utsätta ett barn för att se eller höra vissa brottsliga gärningar, såsom vålds-, frids- och sexualbrott, i en nära relation.
  • Den person som står för exempelvis våldet i en nära relation riskerar att misstänkas även för barnfridsbrott om barnet på något sätt bevittnat våldet.
  • Man räknas som barn upp till 18 års ålder.
  • Straffet blir fängelse i upp till två år. Vid grovt brott blir straffet fängelse i lägst nio månader och högst fyra år. Särskild straffskala för ringa brott.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.