Foto: Henrik Montgomery/TT

Sundsvallsbo sextrakasserade unga grannar

Uppdaterad
Publicerad

En Sundsvallsbo i sextioårsåldern dömdes på fredagen för sexbrott riktade mot två kvinnor, en av dem 15 år gammal.

Mannen och kvinnorna, 15 respektive 24 år, var grannar. Den yngre av kvinnorna berättade under rättegången att grannen verkade trevlig när hon första gången träffade honom i porten och började prata.

Sexuella inviter

Han kontaktade sedan henne på sociala medier och det dröjde inte länge innan hans meddelanden började handla om sex och sexuella inviter. Han började också ringa till henne och uppmanade henne att skicka bilder på sig själv i sexuella situationer. Det hände flera gånger att hon i telefon bad honom sluta ringa. Hon tyckte det var störande men hade svårt att säga emot en vuxen person.

15-åringen berättade att hon mått dåligt och drömt mardrömmar efter detta. Hon går inte längre ut ensam och skolan gick väldigt dåligt under en period.

Den äldre systern utsattes också för mannens sexuella inviter och han tafsade även på henne. Den yngre slog han på rumpan.

Fälls för flera brott

Mannen fälls nu för misshandel, försök av utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande, barnpornografibrott och överträdelse av kontaktförbud. För detta dömer Sundsvalls tingsrätt honom till villkorlig dom med samhällstjänst 120 timmar.

Mannen ska även betala drygt femtiotusen kronor i skadestånd till sina brottsoffer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.