Sundsvallsborna skyldiga fem miljoner i obetalda broavgifter

Uppdaterad
Publicerad

Många struntar i att betala de nio kronor det kostar att köra över Sundsvallsbron och andra infrastrukturavgifter. Bara Sundsvallsborna är skyldiga fem miljoner kronor.

Svenskarnas obetalda infrastrukturavgifter uppgår idag till 35 miljoner kronor. Det visar statistik från Kronofogden som nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Förra året 2017 var det 15 500 obetalda fordringar hos Kronofogden, det var färre än året innan då Kronofogden räknade in 18 000 fordringar.

Sundsvallsbornas skuld sticker ut i sammanhanget som den i särklass högsta, fem miljoner kronor, är den skuld som ackumulerats sedan Sundsvallsbron invigdes i december 2014.

Sundsvallsbron

Näst störst skuld har Motalaborna med 1,4 miljoner. Också i Motala finns en nybyggd bro som finansieras med infrastrukturavgifter.

Skulder för infrastrukturavgifter i Västernorrland. Foto: SVT Grafik

Fyra av Västernorrlands kommuner finns med bland de svenska kommuner med störst infratrukturskulder.

Kommuner med störst skulder i Sverige Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundsvallsbron

Mer i ämnet