Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Lindgren Sundström har sparat in pengar genom att handla matvaror som även kallas för ”svinnmat”, det vill säga mat med kort datum eller som har ”skönhetsfel”. Se och hör Malins vanor i videon ovan. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Sundsvallsfamiljen sänkte matkostnaden med 8 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Lindgren Sundströms matbudget sjönk från 12 000 kronor i månaden till 4 000 kronor efter att mamma Malin upptäckte svinnmat.

Det började som en livsstilsförändring för hela familjen, som består av mamma Malin och fyra barn mellan åldrarna 11 till 20 år, där Malin Lindgren Sundström började handla svinnmat. Maten, som är nära bäst före-datum eller som har skönhetsfel, köps in och förvaras sedan i frysen.

– Man har lärt sig att inte slösa pengar, så det har blivit en livsstil, säger dottern Thess Sundström, 16 år.

Stort matförråd

Det var Sundsvalls tidning som först berättade om familjens arbete för att sänka matkostnaden. De har hållit på några år och har hunnit bygga upp ett stort förråd med olika produkter men fortsätter att handla veckovis – där budgeten är kring 1000 kronor.

– Nu märker jag att priserna går upp, så det är svårt för mig att hålla tusenlappen i veckan, säger Malin Lindgren Sundström.

Se och hör Malin Lindgren Sundström i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.