Sundsvallsföretagare dömd för grovt bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Ägarparet bakom det konkursade byggföretaget Lönnelid industrier i Sundsvall fälls nu för ekonomiska brott.

Paret stod inför rätta åtalade för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri samt bokföringsbrott.

Det hela började redan 2010. Bakgrunden är att paret under en uppmärksammad konkurs fakturerade ett byggvaruhus för monteringsfärdiga stugor som aldrig levererades. Fakturorna, på miljonbelopp såldes till ett factoringbolag.

Lönnelid Industrier

Levererade inte

Men enligt mottagaren, byggkedjan Bauhaus, dök det aldrig upp några stugor. Därmed fick inte heller faktureringsbolaget, Prioritet Finans, betalt för sina utlägg.

Enligt tingsrättens mening finns ”ingen rimlig förklaring till varför de aktuella fakturorna skickats iväg och sålts till Prioritet Finans innan stugpaketen levererats till Bauhaus om syftet inte varit att vilseleda Prioritet Finans”.

Stugor ”stals”

Företagarparets version vara att stugorna hade stulits men åklagaren åtalade de bägge för försök till grovt bedrägeri mot försäkingsbolaget.

Någon stöld kan det inte varit fråga om, menade åklagaren i åtalet, eftersom stugorna aldrig har funnits.

Försäkringsbolaget vägrade efter en egen utredning att betala ut någon ersättning. Själva åtalet lade åklagaren senare ner.

Skyldiga miljonbelopp

I en civilrättslig process har ägarparet tidigare förklarats skyldiga att återbetala pengarna till Prioritet finans, med ränta. Skulden var då nära två miljoner. Domen överklagades till Högsta domstolen som nekade prövningstillstånd. Då var skulden uppe i drygt fyra miljoner.

Fälls för brott 

De båda åtalade nekade till brott men på torsdagen fälldes mannen för grovt bedrägeri och bokföringsbrott. Kvinnan fälls endast för bokföringsbrott eftersom tingsrätten anser att det inte är bevisat att hon kände till mannens agerande vad gäller fakturorna.

Mannen döms till skyddstillsyn och 140 timmars samhällstjänst. Kvinnans straff blir villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst.     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönnelid Industrier

Mer i ämnet