Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sundsvallsföretagare fruktar konkurs inom kort

Sundsvallsföretagare: ”Om två månader tvingas vi stänga”

Uppdaterad
Publicerad
– Som en stor klump i magen, så känns det, berättar Lina Nilsson verksamhetschef och naprapat på familjedrivna företaget Teamed i Sundsvall.

Många småföretag har fått se sin omsättning sjunka drastiskt de senaste två veckorna. Coronakrisen slår hårt, även ekonomiskt och nu vädjar ägarna till friskvårdsföretaget Teamed till de kunder som kan, att fortsätta komma.

– Vi har jobbat hårt för att driva företaget. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle påverka oss så mycket som företag och som privatpersoner, säger Lina som driver företaget med sin man Anders Schröder.

Dramatisk minskning

Teamed har tio anställda och erbjuder friskvård, sjukgymnastik, rehab och massage bland annat. På två veckor har kundunderlaget minskat dramatiskt.

– Det känns förjävligt. Vi vet inte hur länge vi kommer att överleva som företag, säger Lina.

Livsverk raseras

Ägaren och naprapaten Anders Schröder berättar att han har ett sparkapital på en miljon kronor som han kan använda. Men om två månader är pengarna slut. Det han byggt upp under 18 år är på väg att raseras, nästan över en natt. Utan att han kan påverka situationen.

– Det finns inga kalkyler på att något sådant här kan hända. Det känns ovanligt att säga: snälla kunder vart är ni någonstans och att som företagare ens säga ordet konkurs, det är det fulaste man kan ta i sin mun, säger han.

”Alla hjul stannar”

Lina har nu startat ett upprop i sociala medier där hon uppmanar de som kan att fortsätta konsumera sådant som behövs. Anders är rädd att den sociala och ekonomiska smällen kan bli värre än själva coronaviruset.

– Stannar de privata företagen, då stannar alla hjul i Sverige och då får vi en stor, stor depression i Sverige. Alla företagare som får offra hus och hem, den sociala smällen, stressrelaterade sjukdomar och dåligt mående. Den smällen kommer att vara mycket större, befarar han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet