Foto: SVT

Lättare att se luften i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun och Mittuniversitetet har tagit fram en ny lösning för att visa luftkvaliteten i stan. Enkel visualiseringen på en interaktiv skärm ska nu göra Sundsvallsborna mer miljömedvetna.

Luften i Sundsvall har periodvis varit dålig med höga luftföroreringar och kommunen har under lång tid mätt mängden luftpartiklar och kväveoxid vid två mätstationer, en på E4 och en på Köpmangatan. Men den mängden föroreningar och dess gränsvärden kan vara svårbegriplig att tolka för gemene man, därför har Mittuniversitetet fått uppdraget att visualisera datat, så att det blir mer lättbegripligt.

Dålig eller bra luft

På en interaktiv skärm i Stenstan visitor center kan man nu följa mängden utsläpp i realtid.

– Vi har försökt visualisera det i bilder och där man då kan interagera och dels lära sig och förstå hur man själv kan agera för att det ska ge effekt på luftkvaliteten i Sundsvall, säger Mårten Sjöström, professor på Mittuniversitetet som arbetat med visualiseringen.

Ta bilen eller cykeln

Skärmen riktar sig till alla, gammal som ung, med lite ''gameifering'', speltänk, för att barn ska lockas att använda skärmen. Tanken är att man ska lära sig hur faktorer som väder, vind, fordonstyp och körsätt spelar in för hur mycket utsläpp som finns i vår luft.

– Det är viktigt för att vi har under flera år och kommer även framöver att satsa på att få till en friskare luft i centrala Sundsvall. Och kan vi då på ett tydligt sätt visa Sundsvallsborna vad som händer i miljön, så tror jag också att vi dels kan få större förståelse för miljöpåverkan, men vi kan även motivera och inspirera Sundsvallsborna till att själva bidra till att förbättra miljön, säger kommunalråd Peder Björk (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.