Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med entusiasten Anna Carlemalm till Skuleskogen och hör henne berätta hur hon brukar gör när hon ser en ovanlig – men intressant, svamp i skogen. Foto: Julija Sidner/SVT

Svampårets baksida – markant ökning av samtal om svampförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Giftinformationscentralen har antalet samtal om svampförgiftning ökat markant sett till landet i stort. Men Region Västernorrland har inte noterat någon större ökning bland de som sökt vård i länet. Det regniga vädret har dock gjort att svampen frodas även här.

Den regniga sommaren har nog varit en besvikelse för många – men för svampplockare har den skapat ett paradis. Det är dock inte helt lätt att orientera sig bland matsvampar och giftiga arter. Under augusti har Giftinformationscentralen fått in flest antal samtal om svampförgiftning på 13 år.

Anna Carlemalm är föreståndare för Naturum vid Skuleberget. Hon är inte svampexpert – däremot en entusiast.

– De flesta arter kan misstas för varandra. Olika personer kan lägga märke till olika detaljer hos svampen och därmed tycka att de liknar olika arter. Men om man exempelvis vänder och tittar på undersidan kan man se om hatten har skivor, rör som en karljohan eller taggar, vilket kan berätta mycket om svampen, säger hon.

Ramlade över kantareller vid intervjuplatsen

Men det är inte alltid helt lätt. Exempelvis på samma plats som den åtråvärda trattkantarellen växer kan det gömma sig en ovälkommen gäst – nämligen toppig giftspindling. Enligt Giftinformationscentralen är den vanligaste orsaken till svampförgiftning att matsvamp förväxlats med giftig svamp och när den hamnar på tallriken uppstår de allvarligaste förgiftningarna.

Starta klippet för att se när reportern och Carlemalm av en slump hittar skogens guld – och hör hennes bästa tips om att skilja de giftiga från de ofarliga svamparna.

Tips till svampskogen:

  • Ät bara svamp som du med säkerhet vet är matsvamp
  • Provsmaka inte och lär ditt barn att aldrig smaka på svamp i naturen
  • Plocka svamparna en och en – om du plockar slarvigt finns risk att få med giftiga arter
  • Kontakta 112 om du misstänker att du eller ditt barn ätit en giftig eller okänd svamp, kontakta veterinär om du misstänker att din hund gjort detsamma

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.