Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan toppig giftspindling bota cancer. Hör Jeffrey Yachnin om förhoppningarna. Foto: Tilda Lindén/Michael Krikorev

Svensk giftsvamp testas som cancerläkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Göteborg har isolerat ett gift från en svamp och gjort det till en lösning. I laboratorium har det visat sig ha effekt på njurcancer. För ett par veckor sedan började en första patient behandlas på Karolinska universitetssjukhuset.

– Jag får inte berätta för mycket, men patienten har inte haft några biverkningar, säger överläkare Jeffrey Yachnin på Centrum för kliniska cancerstudier vid Karolinska universitetssjukhuset.

Trots att giftet från svampen angriper njurens celler väldigt aggressivt, såväl friska som sjuka, kan det enligt överläkare Jeffrey Yachnin betraktas som ett snällt cancerläkemedel. Det verkar nämligen inte påverka andra organ.

– Det vi sett på de friska individer som ätit svampen av misstag är att den inte tycks ha några andra biverkningar, än att angripa njurar.

Intensiva behandlingar

Om läkemedlet nu visar sig sakna andra biverkningar öppnar det för mer intensiva behandlingar förklarar han.

I dagsläget är det de kraftiga biverkningarna från olika cancerläkemedel som avgör hur ofta de kan ges. Inte hur behovet för att bekämpa cancern ser ut.

För att kunna få ett tillförlitligt resultat skulle de önska ett fyrtiotal försökspatienter. Eftersom njurarna slås ut helt av medicinen behöver det vara patienter som redan saknar funktion i njurarna. Dessutom ska de ha en spridd cancer och ha fått alla standardbehandlingar som finns utan att att de haft tillräcklig effekt.

Önskar fler patienter

Det gör antalet patienter som kan komma ifråga mycket litet, säger Jeffrey Yachnin. I Sverige går de att räkna på ena handens fingrar. De vänder sig därför även till andra länder.

– Vi rekryterar patienter från övriga Europa och även Nordamerika.

Att läkemedlet utvunnits från en giftsvamp är ovanligt men inte unikt. Jeffrey Yachnin berättar att det redan finns cancerläkemedel som baseras på idegran och en marin svamp.

– Det visar vilken skattkista naturen är.

Njurcancer

Varje år diagnostiseras drygt 1 200 fall av njurcancer i Sverige. Män drabbas oftare än kvinnor. De flesta som drabbas av njurcancer är över 60 år.

Prognosen beror mycket på i vilket stadium sjukdomen upptäcks. Om det inte förekommer några metastaser när njurcancern upptäcks är överlevnaden mycket bättre. Över 80 procent av patienterna lever fem år eller längre varav många är botade.

Om sjukdomen däremot har spridit sig är överlevnaden betydligt sämre, men variationen mellan olika patienter är stor.

Källa: Cancerfonden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.