Tero Libell vid Via Ferrata nedanför Skulebergets stup kan konstatera att besökarna strömmat till även i år, trots sen start och het juli. Om det torra vädret fortsätter blir klättringen bra långt in i oktober. Foto: Fredrik Forsgren/SVT

Svängig säsong för klättringen på Skuleberget

Publicerad

Bra väder, i betydelsen varmt och soligt, är inte samma sak som bra klättringsväder.

– En otroligt märklig säsong hittills, säger Tero Libell på klättringsanläggningen Via Ferrata vid Skuleberget.

Skuleberget är ett av de mest välkända landmärkena i Höga Kusten och en magnet för allehanda aktiviteter. På östsidans stup erbjuder Tero Libell och Latte Eklund klättring på fasta vajrar, något som 5 000 personer per år brukar våga sig på.

Men verksamheten är tämligen väderberoende och typiskt nog vid SVT:s besök drar det in lite regn. Inga nya klättrare skickas upp på berget eftersom det kan bli halt.

Sen start efter vintern

Annars har det varit en märklig sommar för företaget.

– Vi hade den senaste starten någonsin på grund av den enorma vintern, rekord i juni och så kom hettan i juli som dämpade siffrorna. Men vi är nästan uppe i siffrorna från förra året tack vare Oringen, att de fyllde på de här varma dagarna när man egentligen inte orkar klättra men de hade ju den veckan på sig att komma hit, säger Tero Libell.   

Området kring Skuleberget har det senaste året utvecklats med bland annat en havscamping, ny rastplats och en lekplats.

– Det är ju helt suveränt, det vi har hört är att det är så mycket trevligare att komma hit än när det var bara en grusplan, säger Libell.

Svenskt-finskt samarbete

Att fler besökare hittar till Höga Kusten har han märkt och det nya turistprojektet Destination Kvarken där även Umeå- och Vasaregionen ingår låter lovande i hans öron.

– Det är häftigt hur det blivit de senaste åren, att fler och fler hittar hit. Det här är ett område som man ska besöka helt enkelt. För oss är det bara att åka med.

Johan Heimer från Uppsala har precis besegrat Skulebergets vägg för första gången. Foto: Fredrik Forsgren/SVT

Första gången på berget

En som hann med klättringen före regnet är Johan Heimer från Uppsala.

– Jag har varit med på Höga Kusten Hike och tänkte passa på att klättra innan jag åker hemåt. Det blev den vita leden eftersom det var första gången jag klättrade. Kanske var den lite för enkel men nu vet jag det till nästa gång. Hellre det än att välja för svår led.

Ungefär 70 procent av de som klättrar tar den lättaste, den vita, av de fyra lederna. En till led i samma svårighetsgrad för att minska på trycket står högt på Tero Libells önskelista.

– Vi håller på att kika på det, så mycket kan jag avslöja, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.