Svårare att fälla tjuvjägare i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Nu befarar miljöåklagaren att telefonavlyssning inte kommer att gå att använda i framtiden eftersom straffen för jaktbrott är för låga.

I tjuvjaktshärvan som rullades upp i Norrbotten 2016 dömdes tre män till fängelse på mellan ett år och ett år och fyra månader. Ytterligare två män fick villkorliga domar.

Domar för grova jaktbrott ovanliga

Men flera av männen dömdes bara för medhjälp, vapenbrott och jakthäleri. En man som dödade en järv och berättade om det i telefon blev den ende som fälldes för grovt jaktbrott.

Avlyssning avgörande

– Det var väldigt låga straff utmätta, utifrån den grova brottslighet som de ändå fälldes för, konstaterar Åse Schoultz.

Trots att bevismaterialet består både av filmer där rovdjur plågas och en lång rad bilder på döda djur så är det telefonavlyssningen som varit avgörande för de fällande domarna. Det menar åklagaren.

– Ja, det är det enda sättet att nå framgång i den här typen av ärenden.

Straffvärdet måste vara högt

Men eftersom straffen är låga kan användandet av telefonavlyssning minska.

– För att vi ska få göra integritetsintrång måste straffvärdet avseende brottet vara så högt att det kan generera två år eller mer i fängelse. Då kan vi i sällsynta fall, får tillstånd av domstol att använda oss av hemliga tvångsmedel, säger Åse Schoultz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.