Sveaskog satsar 12 miljoner i Kilåmons plantskola, som är Europas näst största. Foto: Sveaskog & Mikael Fritzon/TT

Sveaskog miljonsatsar i Kilåmons plantskola

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Sveaskog investerar 12 miljoner i Kilåmons plantskola i Sollefteå kommun. Anläggningen ska rustas för att klara den ökade efterfrågan på skogsplant.

– Vi både säkrar och bygger ut vår produktion och packförmåga, säger Sven-Erik Zimmer, platschef.

Den gör inte så stort väsen av sig, Kilåmons plantskola utanför Näsåker, men den är Sveaskogs största och Europas näst största plantskola med en produktion om svindlande 52 miljoner skogsplantor varje år.

– Var sjätte planta som planteras i Sverige kommer härifrån, berättar Sven-Erik Zimmer, platschef på Kilåmons plantskola.

Och nu ökar efterfrågan eftersom skogsbruket alltmer går ifrån frösådd av skog, förklarar han.

Arbetstillfällen

Plantskolan som funnits i Kilåmon sedan 60-talet har 13 heltidsanställda och 12 säsongsanställda. Investeringen kommer inte att innebära fler arbetstillfällen på plantskolan, men har ändå betydelse för bygden.

– Men vår ambition är att anlita entreprenörer på orten så långt det är möjligt, säger Sven-Erik Zimmer.

Sven-Erik Zimmer är platschef vid Kilåmons plantskola i västra Sollefteå. Foto: Sveaskog

Effektivitet och miljö

Investeringen har tre inriktningar, dels handlar det om effektivisering för att kunna svara emot den ökande efterfrågan på plant, dels handlar det om bättre arbetsmiljö och minskad miljöpåverkan.

– Vi får ett nytt tvättsystem som gör att vi kan återanvända vattnet vilket gör att vi minskar vattenanvändningen och kassetterna vi odlar i blir bättre rengjorda så vi får mindre behov av växtskyddsmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.