Nya lagen Fatca – Nikki riskerar att bli angiven

Uppdaterad
Publicerad

Idag förväntas riksdagen rösta igenom en lag som tvingar svenska banker att lämna ut kontouppgifter om amerikanska medborgare. En av dom som då blir angiven är Nikki i Timrå.

Nikki kom till Sverige 2003. Hon jobbar, betalar skatt och deklarerar här i Västernorrland, hon har sina pengar hos svenska banker, banker som nu kommer att lämna ut hennes kontouppgifter till hemlandet.

–Det känns lite hotfullt, de pratar om att leta upp amerikanska medborgare i skatteparadis men mig veterligen så är Sverige inget skatteparadis, säger hon.

FATCA

Unik beskattning

USA:s beskattningsprincip är speciell, och nästan unik i världen. Skattskyldigheten baseras på medborgarskap istället för hemvist.

–Det är bara ett fåtal länder som har den principen, bland annat USA och Eritrea. Här i Sverige beskattar vi folk beroende på var de bor, inte på grund av medborgarskap, berättar Ulrika Hansson, jurist på Svenska Bankföreningen och en av Sveriges experter på Fatca.

Men varför blir den amerikanska beskattningsprincipen så intressant just nu? Det hela började 2008 när USA upptäckte att ca 50 000 amerikaner hade gömt undan pengar på konton i Schweiz. USA stämde då Union Bank of Switzerland och fick rätt. Då föddes idén om att kräva information från utländska banker och försäkringsbolag om amerikaners konton i hela världen.

Straffavgifter för missad deklaration

Eftersom Sverige nu lagstiftar om Fatca så innebär det att Nicolenas bank, så fort hon öppnar ett nytt konto, blir skyldig att rapporterna allt om hennes konto och inkomster till Skatteverket som sedan skickar uppgifterna vidare till amerikanska skattemyndigheterna.

– Det är mängder av information som ska in. En US Person är medborgare i USA eller personer med green cards, uppehållstillstånd. Sedan kommer IRS att samköra det här med vilka deklarationer de har fått in, och se vad som saknas. Eftersom Sverige har ett dubbelbeskattningsavtal med USA kommer många inte att vara skyldig skatt, men bara att inte lämna information enligt Fatca är belagt med en avgift, säger Ulrika Hansson.

Att inte komma in med de uppgifter som Fatca begär är belagt med upp till 10 000 dollar i straffavgifter, även om man inte är skyldig någon skatt. Sverige har ett handräckningsavtal med USA som ger Kronofogden möjlighet att kräva in skatt från skattskyldiga amerikaner i Sverige.

Hade ingen aning

Att man som amerikansk medborgare ska deklarera i både Sverige och hemlandet var inget som Nikki hade koll på. Det var först när en revisorkompis USA som ringde upp och och var helt till sig som Nikki insåg sitt misstag.

–Jag kan se poängen med det om man gömmer flera miljarder men det var inget jag trodde vanliga låg- och medelinkomsttagare behövde göra. Det var inget jag tänkte på, säger Nikki.

Vrede och oro

Den nya lagstiftningen har väckt sovande utrikesamerikaners vrede och oro. Nikki är med på en facebooksida för USA-medborgare bosatta i andra länder.

–Företag som är baserade i Sverige och baseras på en svensk marknad kan komma att bli skyldiga att betala in skatt i USA, det finns en stor oro bland egenföretagare. Det är långa debatter om inte hemlandet har överstigit sina gränser, säger hon.

Intensiv förhandling

I avtalen åläggs även USA att skicka uppgifter från amerikanska banker till andra länder. Ett intensivt förhandlande startade, och den 8 augusti skrev Anders Borg på avtalet med USA. Avtalet förbinder den svenska skattemyndigheten att varje år automatiskt rapportera de uppgifter om konton som innehas av US Persons till USA. Hittills har 60 länder gjort motsvarande sak, och 50 är på gång. 

Av de personer i Sverige som är insatta i lagstiftningen som SVT Västnytt talat med beskrivs Fatcalagstiftningen som helt nödvändig.

– Gör vi inte det här nu så kommer USA dra källskatt från våra finansiella institut. Det vill absolut ingen. Det är mycket bättre att det blir svensk lag, än att bankerna tvingas lämna ut uppgifter till IRS i strid med både banksekretess och personuppgiftslagen, säger skatteutskottets ordförande Leif Jakobsson (S).

Att stifta lagen råder det alltså politisk enighet kring. Men den har fått kritik, från både Advokatsamfundet, Svenska Bankföreningen och från lagrådet.

– Nu efter finanskrisen är myndigheterna mycket intresserade av att få in skatt. Det kan gå lite fort fram ibland. När man lagstiftar om sånt här uppgiftslämnande är det ytterst viktigt att det finns ett regelverk på plats som gör att den som vill klaga vet var den ska vända sig. Om någon blir klassad som amerikan felaktigt, vad händer då? säger Ulrika Hansson som hoppas på tydliga riktlinjer från Skatteverket i de här frågorna.

Säger upp medborgarskapet

Det finns de amerikaner med dubbla medborgarskap som tagit steget längre än att ventilera sin kritik mot USA:s handlande.

–Det pratas om att säga upp medborgarskapet, det är många som frågar om hur det går till. Jag vet att det var en stor grej i Kanada, många sa helt enkelt upp de offciella banden för att slippa problem, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FATCA

Mer i ämnet