Svenskar värvas via nätet

Svenska nynazister frivilliga i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal svenska nationalister har rest till Kiev för att stödja den ”nationella renässansen” i landet.

En av de svenskar som rest till Ukraina är Mikael Skillt från Sundsvall, som varit aktiv i såväl Svenskarnas parti, som Svenska motståndsrörelsen. På telefon från Kiev säger han att det var en uppmaning från nationalister i Ukraina som fick honom att åka.

– Det gick väldigt snabbt faktiskt, men jag kände att jag måste hjälpa till på något sätt.

Det finns ingen exakt siffra över hur många svenska nationalister som åkt till Ukraina, men uppgifter talar om ett tiotal än så länge. Enligt Mikael Skillt ägnar sig de svenskar som är där åt att patrullera gatorna, i polisens frånvaro.

– På dagarna sopar vi gatorna, och på kvällarna går vi runt och ser till att ingen gör inbrott eller på något annat sätt beter sig som ett arsle, säger han.

Frivilliga värvas på nätet

På svenska nätsajter skrivs nu om att ”vare sig rysk dominans eller underdånighet inför EU/USA-Israel är acceptabelt för de ukrainska nationalisterna”. Man menar att Ukraina måste välja en tredje väg, den nationalistiska vägen. På Facebook finns sidan ”Svenska Ukrainafrivilliga”. Gruppen påstås stödja den ”nationella renässansen i Ukraina genom frivilliga insatser på plats samt genom ekonomisk hjälp”. De frivilliga som finns på plats publicerar där rapporter från Kiev.

På Twitter skriver Mikael Skillt: ”Våra första direktiv från de Ukrainska frihetskämparna – Håll högkvarteret, kosta vad det kosta vill!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.