För arbetsförmedlingens chef Per Renström var det enkelt att bestämma sig för att vara med på inspelningen. Maria Burholm, som hör till de arbetssökande, var mer tveksam. Foto: SVT

Följ Arbetsförmedlingen från insidan

Publicerad

Tidigare har vi fått följa med ”Sveriges bästa hemtjänst” i deras arbete. Nu är det dags för ”Sveriges bästa arbetsförmedling”. Inspelningsplats är arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik.

I fem avsnitt får vi följa personal och arbetssökande i deras vardag och de utmaningar de ställs inför.

– Vi vill spegla hur det är att vara arbetslös i Sverige idag, på alla plan, säger Johan Wiechel, redaktör för serien.

Valet att vara med i programmet var enkelt för arbetsförmedlingens chef Per Renström. Han berättar att de tidigare säsongerna av programmet varit en snackis bland personalen, och man har pratat om att det skulle vara roligt att få visa upp sin arbetsplats. 

Hälften av personalen kom på första informationsträffen, och då var det inte svårt att säga ja, säger Per Renström.

Lärorikt

Maria Burholm är en av de arbetssökande som är med i programmet. 

– Jag insåg att jag inte är den enda i den här situationen, och hoppas att det kan hjälpa andra. Är man arbetslös länge tappar man självförtroendet. 

Hon berättar att det varit intressant att vara med och att hon även lärt sig mycket om sig själv.

– Det jag har lärt mig att acceptera mig själv som jag är, det är den största biten. Jag hade inga förväntningar på att vara med, och min handläggare som frågade flera gånger innan jag sa ja, säger Maria Burholm.  

Människan bakom siffrorna

Syftet med att vara med berättar Per Renström, har varit för att de vill belysa de människor som kommer till dem som arbetssökande. Att dessa personer har en egen historia och i vissa fall kan vara ganska sargade.

– Vi vill visa individerna, att det faktiskt finns människor bakom alla siffror om arbetslöshet man ser på löpsedlarna, säger Per Renström.

Första avsnittet sänds i SVT den 5 april. Serien kommer också att finnas på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer