Minst 60 000 människor rapporteras ha dödats i inbördeskrigets Syrien och en av dom är Ahmed Karowsh kusin. Han visar ett klipp från Youtube av sin kusin, dödad av en kula genom huvudet. Ahmed Karowsh har förlorat tre kusiner ochh en bror i kriget.
Bland syrier i Sverige växer missnöjet med asylpolitiken.
Demonstration i Gävle
Vi träffar en hel grupp på flyktingförläggningen i Sundsvall som planerar en protest mot migrationsverkets asylprövning. Man anser att fler borde få permanenta uppehållstillstånd i Sverige och att den prövning som sker är inkonsekvent.
Demonstrationen är planerad att ske vid migrationsverkets kontor i Gävle där besluten om asyl fattas. Syrier från Sundsvall håller på att söka demonstrationstillstånd och planerar att hyra in en buss för transporten.
– Min bror och jag kom till Sverige samtidigt. Vi har samma bakgrund och i stort sett samma historia. Hans ärende avgjordes av migrationsverket i Malmö och han fick ett tillfälligt uppehållstillstånd på fem år. Mitt fall avgjordes i Gävle och jag fick bara tre år. Jag förstår inte skillnaden, säger Ahmed Karowsh.
Oro för anhöriga
Syrier har svårare att få permanent uppehållstillstånd än tidigare flyktinggrupper till Sverige. Som regel får de ett tillfälligt uppehållstillstånd på tre år och det ger ingen rätt att återförenas med sin familj. Istället måste anhöriga som blivit kvar i Syrien söka sig till Sverige på egen hand för att söka asyl på plats.
Syrier i Sverige upplever detta som orätt. Oron för anhöriga är stor.
Själv tvingades Ahmed Karowsh fly hals över huvud sedan han blev eftersökt av syriska regeringsstyrkor. Hans fru och dotter blev kvar i en by nära staden Idlib i nordvästra Syrien.
”Rättvis prövning”
Enligt migrationsverket fattas besluten om uppehållstillstånd i varje enskilt fall. Situationen i Syrien bedöms just nu så osäker att i princip alla flyktingar får ett uppehållstillstånd på tre år. Om den individuella hotbilden är allvarlig kan det bli aktuellt med permanent uppehållstillstånd.
Helene Sjövall som är rättslig expert vid migrationsverket uppmanar alla som är missnöjda med sina beslut att överklaga till migrationsdomstolen.
– Vi är givetvis angelägna att det sker en rättvis prövning och det anser jag att vi gör. Vi har ett rättsligt ställningstagande från i somras avseende Syrien som vi försöker följa i alla delar av landet, säger hon.
Inget asylärende som rör flyktingar från Syrien har ännu prövats av Migrationsöverdomstolen.