Ett ankommande tåg – en inte alltför vanlig syn i Kramfors på sistone. Nu har arbetspendlarna, och kommunledningen, tröttnat. Foto: SVT

Tågproblemen slår hårt mot Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar kommunledningen i Kramfors tappa tålamodet med de ständiga förseningarna och inställda avgångarna för Norrtåg.

”Den senaste tiden har tågtrafiken till och från Kramfors varit fylld av störningar, något som påverkar oss som kommun negativt. Som arbetsgivare och samhällsaktör beklagar vi det hela, men förstår även att orsakerna inte alltid går att råda över”, skriver Kramfors kommun på sin webbplats.

– Det är klart att vi blir mindre attraktiv som pendlarkommun om de här problemen fortsätter. Det kommer att få konsekvenser på sikt, säger Kramfors kommunchef Peter Carlstedt till SVT Västernorrland.

Sämre förutsättningar

Kramfors har på senare år profilerat sig som en kommun för arbetspendlare. Många reser numera både från Örnsköldsvik och från Härnösand dagligen med tåg till jobbet i Kramfors.

Den senaste tiden har förutsättningarna för det inte varit optimala.

Arbetsgivarna drabbas

– Sedan drabbas förstås också de enskilda arbetsplatserna när folk helt enkelt inte dyker upp på jobbet på grund av det här. Det blir någon eller några andra som får göra jobbet för den person som inte kan komma till arbetet, säger Peter Carlstedt.

– Vi måste börja tänka i banor som att ha en handlingsplan för hur vi ska agera om något allvarligt inträffar och viktiga medarbetare inte befinner sig på jobbet, säger Susanne Königson, chef på samhällsavdelningen vid Kramfors kommun.

Kommunledningen har nu haft en dialog med Norrtåg som lovat en förbättring av läget till nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.