Talträning på distans hjälper barn

Uppdaterad
Publicerad

Barn med svåra talsvårigheter har inte fått tillräcklig hjälp. Nu ska det bli ändring på det.

Långa avstånd har gjort att barn som är i stort behov av talträning inte fått någon hjälp på flera skolor i Ångermanland. Nu ska ett nytt projekt råda bot på det.

Videouppkoppling

Med hjälp av ny teknik ska eleverna slippa åka den långa vägen till Sollefteå sjukhus. Fyra gånger i veckan kommer de via en dator på sin skola kopplas upp mot en logoped vid Sollefteå sjukhus.

Videouppkopplingen gör att eleverna inte behöver lämna skolan och därmed missa flera timmars undervisning.

Talsvårigheter

De barn det handlar om har grava fonologiska svårigheter eller dyspraxi. Dyspraxi innebär att man har svårt att göra talets snabba och precisa motoriska rörelser, inte för att musklerna i sig är påverkade utan mer för att planeringen och programmeringen av rörelserna brister.

Fonologiska svårigheter innebär att barnet inte är medveten om att det är en skillnad mellan det språkljud som används och det man egentligen borde använda.

Det finns ingen solklar gräns mellan dessa, men dyspraxi kan vara mer besvärligt att behandla eftersom det är den motoriska planeringen som inte fungerar. Detta leder till uttalsfel som ofta är inkonsekventa och svårförutsägbara.

Intensiv träning

Tidigare har barnen som är mellan sex till nio år åkt med sina föräldrar för att besöka logopedmottagningen på Sollefteå sjukhus. Det har inneburit att besöken varit få. Nu kommer barnen att få intensiv träning tack vare videouppkopplingen.

– Assistenten sitter med barnet och ser till att allting fungerar som det ska och är som ett stöd för barnet. Efter behandlingen kommer assistenten göra något som är lite roligt för barnet. Spela något spel, för att ha som en liten morot att göra klar behandlingen berättar logoped Rickard Paulsson.

Vidareutveckling

Projektet startar i november och ska pågå i sex veckor. Mötena kommer att filmas för att man sedan ska se barnets utveckling.

– Sedan är ju förhoppningen den att den intensiva talträningen ska barnen mer tilltro och självförtroende att våga på ett annat sätt också säger logoped Susanne Westerbring.

Tanken är att om projektet faller väl ut så skulle alla skolor i Sollefteå och Kramfors kommun få den här typen av behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.