Tamila inleder hungerstrejk

Uppdaterad
Publicerad

Tamila Tankaeva och hennes två barn ska utvisas till det turbulenta Tjetjenien – trots att hon torterats och att hennes regimkritiske make mördats. Migrationsverkets beslut står fast – och nu inleder Tamila en hungerstrejk i protest.

– Beslutet är väldigt orättvist. Varför säger de att det inte finns några risker för oss att åka tillbaka dit? Min make dödades där, och mig har de förföljt och torterat. Jag kommer att bli dödad om jag återvänder, säger Tamila Tankaeva som bor på Fagerdals flyktingförläggning i Sundsvall.

I tisdags kom det definitiva beslutet från Migrationsverket om att hon och hennes två barn ska skickas tillbalka till Tjetjenien.

Tamila Tankaeva säger att hungerstrejken är hennes sista chans:

– Jag gör det för mina barns skull. Vi kan bara inte återvända dit.

Mördad av regimen

Hennes politiskt aktive make mördades alltså för några år sedan, och både hon och hennes son har torterats svårt. Ändå anser Sverige att Tjetjenien numera är ett säkert land, tryggt land att åka tillbaka till – trots att ingen kan eller vill garantera att Tamila och hennes barn inte råkar illa ut.

Nu väntar hon på att bli hämtas av polis och avvisas vilken dag som helst tillsammans med sonen Askhab och dottern Madina, som har Downs syndrom.

Men in i det sista kommer hon att hungerstrejka.

Maken sköts

Tamilas make försvann spårlöst år 2006 – först fyra år senare hittades han skjuten i ett skogsområde. Hennes son togs till fånga och torterades, och även Tamila fördes mitt i natten till en polisstation av maskerade män, där hon frågades ut och torterades i ett helt dygn.

– Här, säger hon och visar, är spåren fortfarande kvar av handbojorna. De satte mig på en stol med händerna låsta bakom ryggen. Sedan torterade de mig med elchocker. När jag bad om vatten satte de en revolver i min mun.

Dokumenterad tortyr

De båda människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Amnesty International menar att tortyren, som gjorde att Tamila fick vårdas på sjukhus under lång tid, är dokumenterad.

European Council on Refugees and Exiles, ECRE, motsätter sig i sin senaste rapport om situationen i landet all form av tvångsutvisning till Tjetjenien.  

Den danska motsvarigheten till Migrationsverket anser att avvisningar till Tjetjenien inte bör verkställas. Och den svenska Rådgivningsbyrån för asylsökande flyktingar, som protesterat mot beslutet, tycker att avvisningar till Tjetjenien är direkt olämpliga.

Tjetjenien ”tryggt”

– Det är ett helt obegripligt beslut, som inte på något sätt baseras på de faktiska förhållandena i Tjetjenien, säger Anders Sundquist, kanslichef på Rådgivningsbyrån för asylsökande flyktingar som är en frivilligorganisation ägd av Svenska kyrkan, katolska kyrkan, frikyrkorna, Rädda Barnen och Amnesty International.

SVT: Är Tamilas rädsla för att bli torterad och kanske till och med dödad om hon kommer tillbaka till sitt hemland befogad?

– Ja, den är definitivt befogad, mot bakkgrund av den information vi har om förhållandena i Tjetjenien – och det vi vet om vad som tidigare hänt med dem som förföljts och torterats i landet, säger Anders Sundquist.

– Min make mördades, jag och min son torterades. Om vi åker tillbaka dit och något händer mig, vem tar hand om min dotter då, frågar sig Tamila Tankaeva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer