Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annri V Thimstrand, tandvårdsdirektör i Västernorrland säger att de jobbar brett med att försöka bemanna folktandvården. Hör henne i klippet om bland annat fri prissättning. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Tandläkarbristen i Västernorrland störst i landet: ”Det kan inte vara så att norra Sverige blir utan tandvård”

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av tandvårdspersonal i länet är fortsatt stort. Enligt tandvårdsdirektören saknas minst 50 tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor. Och de som drabbas hårdast av bristen är vuxna.

– Vi måste följa en prioriteringsordning och där står vuxna patienter sist, säger Annri V Thimstrand tandvårdsdirektör i Västernorrland.

Enligt en prognos från både Statistikmyndigheten (SCB) och Universitetskanslersämbetet (UKÄ) kommer bristen på legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal att kvarstå eller öka fram till 2035. Och det gäller främst i landsbygdskommunerna.

– Vi har ett ansträngt läge på de flesta av våra kliniker, säger Annri V Thimstrand.

Fördelningen av tandvårdspersonal

I Socialstyrelsens delrapport 2024, resurs- och kapacitetskarta för tandvårdens personalförsörjning kan man se hur fördelningen ser ut över landet.

– Den visar ju på att just i Västernorrland, i vårat län så finns det minst tillgång på tandvårdspersonal. Det tycker inte jag är okej. Det måste staten ta ansvar för, säger Annri V Thimstrand.

Hör Annri V Thimstrand i klippet om bland annat fri prissättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.