Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns ingen studie som visar att det skulle vara skadligt för barn med längre intervaller mellan tandläkarbesöken, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Elina Backlund Arab (S) bland annat här i intervjun. Foto: SVT

Förslag för att lösa tandvårdskrisen: Barn kallas mer sällan till tandläkarbesök

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på tandläkare inom Folktandvården gör att regionfullmäktige nu ska ta ställning till ett förslag om att barn framöver inte ska kallas till tandläkarbesök lika ofta som tidigare.

– För att få behålla vår personal måste de få jobba med mer utmanande och intressant tandvård, däribland vuxentandvård, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Elina Backlund Arab (S) – hör henne i klippet.

Det råder brist på tandläkare i länet. I ett nytt förslag, som regionfullmäktige väntas fattas beslut om på torsdagen, föreslås det att barn ska kallas mer sällan till tandläkarbesök. Det ska i sin tur ge utrymme för tandläkarna att ägna mer tid åt vuxna patienter som står på kö till tandvården.

Pilotprojektet ska, om det klubbas i genom på regionfullmäktige, gälla under två år och på två olika kliniker: Folktandvården Centrum i Sundsvall och Folktandvården i Örnsköldsvik.

I videon hör du Elina Backlund Arab (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, berätta om förslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.