Tanzanier fick åka pulka

Uppdaterad
Publicerad

Det är kul att åka snowracer för första gången. Det tyckte även rektor Shamsi Ameir Haji från Makun-duchi på Zanzibar. Han och hans elever har nu sett snö för allra första gången.

När han och några av hans elever kom till Sundsvall för några dagar sedan var det första gången någon av dem lämnade ön.

– Det är mycket roligt. Jag kommer att berätta om det här när jag kommer hem. Great fun! säger Juma Ali Simai, som är lärare på skolan.

Zanzibar ligger utanför Tanzanias östkust. Ön har ett visst självstyre och många unika djurarter. Freddie Mercury kommer härifrån och det är fattigt och det är varmt.

– När dom klev av tåget i tisdags hade dom sandaler på sig och trodde ju att dom skulle frysa ihjäl, men nu har vi lånat ut kläder till dom och det här blir en upplevelse för livet för dom, säger Björn Swedén, rektor på Sundsvalls gymnasium.

Det handlar om ett biståndsprojekt i grunden där eleverna i Sverige samlar in pengar för att hjälpa tanzanierna på plats.

Skillnaderna är förstås många – men skrattet finns där hela tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.