Hör Frida Karlanders känslor om de slopade utropen i videon.

Trafikverket tar bort tågutropen – synskadade hänvisas till att läsa på skyltarna

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket tar under måndagen bort utropen för avgående och ankommande tåg på alla stationer runt om i landet och de synskadade hänvisas till skyltar och monitorer, ett beslut som får hård kritik från Synskadades riksförbund, SRF.

– Korkat, tycker Frida Karlander på SRF i Västernorrland.

Frida Karlander är synskadad och representerar Synskadades riksförbund i Västernorrland. Hon tycker att Trafikverkets beslut om att sluta med utropen om avgående och ankommande tåg och hänvisa till att man ska läsa på skyltar är väldigt dumt.

– Det visar än en gång att de inte förstått att vi inte tar till oss information på det sättet utan att vi lyssnar, säger hon.

Hör Fridas känslor om de slopade utropen i videon.

Utrop ersätts med teknik

På Trafikverket säger man att undersökningar visar att det är så här resenärerna vill ha det och att utropen ska ersättas med teknik på stationerna, möjlighet till ledsagning och en app för telefoner, som ännu inte finns.

”Korkat”

– När det kommer många tåg så behöver man bekräftelsen på att det är just mitt tåg så att man inte kliver på fel. Det kan inte appen hjälpa till med och sen är den inte klar och man tar bort utropen innan appen finns, det är så himla korkat, säger Frida Karlander.

– Jag tror inte att man ska lägga hela vikten på utropen även om jag förstår att det är viktigt för synskadade, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson, som hoppas att omställningen ska gå bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.