Allt under ett tak – teaterkvarteren

Publicerad

Istället för att bygga en helt ny teater har den befintliga konsertteatern totalrenoverats och ett teaterkvarter med tak har vuxit fram, den 12 mars är det invigning.

Nu invigs Sundsvalls nyrenoverade teaterkvarter. Ombyggnaden har pågått sedan 2014. Sundsvalls teater har fått nya stolar och nytt scengolv. Konsertteatern har renoverats helt.

I de gamla teaterkvarteren var det krångligt när kostym och dekor skulle fraktas mellan byggnaderna. Ett av husen var utdömt av arbetsmiljöverket. Men idag finns hissar och gångar mellan alla avdelningar som förenklar arbetet.

För några år sedan räknade man med en prislapp på 300 miljoner kronor för ett sprillans nytt teaterhus. Men istället renoverades de befintliga lokalerna och nu slutade notan på 84 miljoner kronor.
– Jag tror att det kommer att bli väldigt praktiskt och ändamålsenligt, säger teaterchefen Lena Engqvist Forslund.

Kulturen som tillväxtfaktor

Den här veckan har planerna för storregion blivit konkreta och kulturfrågorna blir en del av det nya regionbygget, i debatten ställs ofta kulturen mot andra behov.
– Oavsett om det blir en storregion med fyra län eller något mindre så kommer man ju att ha ett utväcklingsuppdrag som är väldigt tydligt formulerat och där ingår ju kulturen som alla vet är en tillväxtfaktor och en viktig pusselbit när det gäller utveckling. Det är klart att vi ska ha bra sjukvård men det är aldrig någon bra ide att ställa kultur mot sjukvård för det behövs båda två för att vi ska ha ett samhälle som vi vill leva i, säger Lena Engqvist Forslund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.