Tina Olofsson, kostymmästare på Teater Västernorrland ville göra en insats för vårdpersonalen – nu hjälper hon till att ordna skyddsutrustning till sjukhuset. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Teaterns masker blir smittskydd för vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Kostymmästaren i Sundsvall utmanar Teatersverige: Hjälp vårdpersonalen, sy skyddutrustning till sjukhusen!

Scenerna har stängt och salongerna står coronatomma. För kostymmästaren Tina Olofsson på Teater Västernorrland innebär det att antalet beställningar sjunkit kraftigt.

Då började hon tänka i nya banor.

Coronaviruset i Västernorrland

– Jag fick ett uppdrag från de som tillverkar ett skyddsvisir*  – det fanns ett problem med läckage i överdelen, så då gjorde jag några prototyper med huva och en täckande underdel, berättar hon.

– Det känns bra att vi kan bidra till att hjälpa dom som Sverige behöver allra mest just nu. säger Tina.

Delar med sig av skisserna

Nu har huvorna skickats för att testas på sjukhuset. Tanken är att sedan lägga ut mönster och skisser fritt och utmana Teatersverige att tillverka likadana för sjukhus runt om i landet.

Tina menar att det finns ett stort antal fina teaterateljéer runt om i landet som snabbt skulle gå att ställa om till att producera för sjukhusen.

Tror du teatrarna antar utmaningen?

– Det tror jag.

Följ med till Tinas kostymateljé i videon.

* Om arbetet bakom:

Visirhållarna har tagits fram av företaget 3D-verkstan i Stockholm – på uppdrag av Karolinska Institutet.

Arbetet ligger ”Open Source”  på nätet, alltså öppet och tillgängligt för alla.  Ideela föreningar, som Sundsvalls Makers, har sedan kunnat hjälpa till i utvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet