Åklagaren Karin Everitt berättar om den person som sitter anhållen för försök till mord på två personer ur personalen på rättspsyk i Sundsvall på onsdagsmorgonen. Foto: SVT

Tidigare patient bakom knivöverfallet på rättspsyk i Sundsvall: ”Vill få tak över huvudet”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen satt själv på Rättspsykiatriska regionenheten i Sundsvall på 90-talet. På onsdagen attackerade han och knivskar två anställda och sitter nu anhållen misstänkt för försök till mord.

Det var på onsdag morgon som den misstänkte kom till entrén på rättspsyk i Sundsvall och frågade efter en avdelning. När två personal kom till entrén överföll han de båda med en kniv.

– Han har erkänt grov misshandel och uppger att motivet var att få tak över huvudet, säger åklagare Karin Everitt.

Skadeläget är fortfarande oklart men de båda ska främst ha fått avvärjningsskador efter attacken. Den misstänkte mannen har själv varit patient på rättspsyk på 90-talet men ingen av de båda jobbade på kliniken vid den tidpunkten.

– Nej, han hade aldrig tidigare träffat någon av dem, säger Karin Everitt.

Tidigare dömd för mord

Enligt åklagaren har mannen varit bosatt utomlands under en lång tidsperiod och enligt uppgifter till SVT kom han nyligen tillbaka till Sverige och upplever att han inte kan få den hjälp han behöver.

– Jag kommer att begära honom häktad under fredagen eftersom jag anser att det finns risk för fortsatt brottslighet och flyktrisk, säger åklagare Karin Everitt.

Enligt uppgift satt den misstänkte som patient på rättspyk i Sundsvall under en längre period på 90-talet efter att ha dömts för mord på en anhörig i Ångermanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.