Det stora ämnet på agendan var vad som krävs av kommunerna i ett läge där en större etablering, en batterifabrik till exempel, skulle ta plats i Torsboda.
– Det här är en stor arbetsplats som planeras med många arbetstillfällen, vilket innebär fler bostäder och planering för skolor och barnomsorg, säger Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand.
Urbanisering
Historiskt sett väljer många unga att lämna mindre städer för att söka sig till storstäderna, något som en större etablering skulle kunna ändra på menar Bodil Hansson (S).
– Vi står ju framför en befolkningsprognos där vi blir allt färre som ska försörja allt fler, så vi behöver jobba kraftfullt för att få mer människor i arbetsför ålder så att vi också ska klara av att leverera en hög välfärd utav hög kvalitet, säger Bodil Hansson (S) kommunstyrelsens ordförande Sundsvall.
Skellefteås erfarenheter
Bengt Ivansson, näringslivschef i Skellefteå kommun, jobbade med att ställa om ett helt samhälle och var på plats för att tala om deras erfarenheter med en stor etablering.
– Det finns mycket att lära av Skellefteå. Både vad de har gjort bra och vad de har gjort mindre bra som vi kan dra goda erfarenheter av. Och när det gäller en etablering i Torsboda så är det inte fråga om det sker, utan när. Det är ett löfte, säger Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande i Timrå.
Etableringskrav
Omkring 300 deltagare diskuterade utmaningar och möjligheter med en snabb tillväxt om upp till 13 000 invånare och på plats fanns också Northvolt-Volvo Cars för att berätta om erfarenheter från processen kring vilka krav en stor etablerare ställer på omkringliggande samhällen.
I klippet hör ni representanter från Härnösand, Timrå och Sundsvall.