Foto: SVT

Timrå kommun åtalsanmäler flisföretaget

Uppdaterad
Publicerad

Timrå kommun anmäler flisbranden som pågått i en vecka till miljöåklagaren.

– Om det finns misstanke om miljöbrott ska vi göra en åtalsanmälan. Det tog flera dagar innan företaget informerade oss om branden, säger miljöinspektör Tobias Öhlund vid Timrå kommun till SVT Västernorrland.

I lördags larmade byggrecyclingsföretaget Sebnor räddningstjänsten om att en glödbrand uppstått i en större flishög vid företagets verksamhet på Timrå industriområde.

– Men enligt den information vi fått stod det klart redan förra torsdagen att det var något som inte stämde och att temperaturen i flishögen var för hög, säger Tobias Öhlund.

Flisbrand i Timrå

Stigande temperaturer

Något som SVT Västernorrland också kunde konstatera under vårt besök hos företaget under torsdagen.

På en whiteboardtavla hade personalen gjort noteringar om avvikande temperaturer i flishögen under förra torsdagen. Temperaturen var då 61 grader, och stigande. Det är åtskilligt över det normala, och i riskzonen för uppkomst av glödbrand. Det bekräftas bland annat av räddningstjänsten.

”Företaget har brustit”

Nu informerades kommunen först under måndagen. Då var branden i flishögen sedan länge ett faktum och hade pågått i flera dygn.

– När något sådant här händer ska kommunen underrättas direkt. Det har inte gjorts. Företaget har brustit här och det är ledningen medveten om, säger Tobias Öhlund.

Att Timrå kommun nu åtalsanmält händelsen innebär att polis och åklagare kommer att utreda vad som inträffat, hur det kunnat hända, om det kunnat förhindras, vem eller vilka som är ansvariga och om något miljöbrott har begåtts.

Förundersökningen kommer att ledas av en miljöåklagare.

Utredningen får visa

Misstankar finns om att fliset på Sebnors område förvarats felaktigt och i för stora högar, att självkompostering uppstått i materialet och att det i sin tur lett till självantändning.

– Jag vill betona att kommunen inte påstår att det här handlar om ett miljöbrott. Om det handlar om slarv eller en olycka, det får polis och åklagare reda ut. Men vi är alltså skyldiga att göra anmälan under de här omständigheterna, säger Tobias Öhlund.

– Allmänheten undrar vad som har hänt, och vad kommunen gör. Vi följer upp med tillsynsinsatser. Men hade vi fått kännedom om det här i ett tidigare skede hade vi kunnat vara med i skeendet och agerat på ett annat sätt. Då hade kanske också omfattningen av branden kunnat reduceras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flisbrand i Timrå

Mer i ämnet