Andreaz Strömgren, kommun- och säkerhetschef i Timrå. Foto: Anna Beijron SVT

Kommunchefen: ”Vi får stå ut med att lukten ligger på”

Uppdaterad
Publicerad

Timrå kommun har blivit fullständigt nerringd under onsdagen av oroliga och upprörda kommunmedborgare som inte längre står ut med stanken från flisbranden.

– Det är klart att man blir orolig, irriterad och besvärad när det luktar så här. Men tills dess att branden är släckt får vi stå ut med att lukten ligger på, säger kommun- och säkerhetschefen Andreaz Strömgren.

SVT Västernorrland träffar Andreaz Strömgren i Timrå kommunhus. På gatan utanför är den fräna, stickande lukten från den pågående flisbranden på industriområdet intill svåruthärdlig.

Så här svåruthärdlig att många Timråbor under onsdagen i desperation ringt kommunen.

Flisbrand i Timrå

– Det är många, många som hört av sig med frågor i dag, bekräftar Andreaz Strömgren.

Många frågor

Vad frågar de om?

– Om röken är farlig, vad man ska göra, vad kommunen gör, vem som är ansvarig och när det ska ta slut. Till exempel.

Är röken farlig?

– Den luktar väldigt illa men är inte farlig i den meningen. Men all brandrök är mer eller mindre onyttig, säger Andreaz Strömgren.

Han bekräftar att det kommer att ta tid att släcka branden helt.

Lägger sig som ett lock

Varför är den inte släckt?

– Det finns väldigt mycket flis på området och det lägger sig som ett lock över alltihopa, vilket gör att det tar tid innan man kommer ner till brandhärden.  Och så måste man placera om flisen på området på ett säkert sätt så att inte branden sprider sig ytterligare. Hela processen är mycket tidsödande tyvärr. Men företaget jobbar för fullt med att avhjälpa problemet och räddningstjänsten övervakar det hela.

Är det lämpligt att ha en sådan här industri så när tätbebott område?

– Det har bedömts lämpligt hittills. Men det här får vi ta med oss framöver, och en medvetenhet om att det kan inträffa igen. Det handlar också om hur stor verksamheten är och hur den bedrivs. Det hanterar vi inom ramen för vår tillsynsverksamhet, vi kommer följa och bevaka det här.

Förstår oron

Vad ska man göra som drabbad kommuninvånare?

– I dagsläget får man stå ut med att den här brandröken ligger på. Väderförhållandena med kyligt väder har gjort att röken trycks ner och ligger kvar. Men om några dagar hoppas vi att branden definitivt är släckt.

Förstår du oroliga och upprörda kommunmedborgare?

– Självklart. Det är klart att man blir orolig, irriterad och besvärad när det luktar så här i centrala Timrå. Många är berörda, det är problematiskt. Så jag kan bara vädja till Timråborna om förståelse för att en sådan här brand tar tid att släcka på rätt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flisbrand i Timrå

Mer i ämnet