Flisbranden från byggrecyclingsföretaget Sebnors anläggning på industriområdet i Timrå har pågått till och från under snart en veckas tid.
Flera gånger har räddningstjänsten kallats till platsen för att släcka, men snart har glödbranden flammat upp igen.
I sig är branden inte omfattande relativt sett, men den orsakar en kraftig rökutveckling som utgör en stark olägenhet framför allt i Vivsta, Timrå centrum.
Kemikalier
De boende känner frustration och oro.
– Jag har kontaktat Länsstyrelsen och väntar på ett svar, säger Gert Olsson som bor i centrala Timrå, inte långt ifrån branden.
Han berättar att han och frun hade svårt att sova natten mot idag.
– Vi försökte stänga ventilerna. Vi fick nästan panik!
Upprörda
Han tycker att det är märkligt att en sådan här verksamhet får ligga så nära bebyggelse.
– Vi vet inte om röken är farlig. Det är stickande och kan inte vara hälsosamt, säger han.
Många upprörda Timråbor hörde av sig till SVT Västernorrland under onsdagsförmiddagen.
– Lukten sätter sig i kläderna, det går ju inte att gå ut i Timrå centrum. Dessutom är det ju miljögifter i röken, säger Ulf Krook.
”Åk hit och känn själva!”
– Åkt till torget här i Timrå och känn själva hur det luktar. Det går inte att vistas ute. Man undrar hur länge det här ska pågå. Veckan ut säger de, men det är väldigt mycket flis det är fråga om och det här kan blli betydligt mer långvarigt än så, fortsätter Ulf Krook.
Han menar att den fräna doften som sticker i näsborrarna och gör det svåruthärdligt att vistas ute bara är en del av problemet. Än värre är att det finns gifter i röken. Det är gammalt byggmaterial i flisform som brinner och det innehåller flera olika kemikalier.
Ohälsosam rök
– Det är ju lim, färger, fogmassor och tryckimpregnerat trä bland annat som brinner. Det är inga hälsosamma grejor.
Bertil Lehto och Ulla K Olsson är två andra Timråmedborgare som kontaktade SVT under onsdagsförmiddagen och vädjade om att luktproblemet i kommunen uppmärksammas.
– De säger att det brunnit sedan i söndags, men det har brunnit längre än så. Det börjar bli outhärdligt, säger Bertil Lehto.