Timrå kommun hade gammalt virusskydd

Uppdaterad
Publicerad

Timrå kommun hade inte den senaste virusuppdateringen vid den stora cyberattacken i maj när hundra datorer låstes.

Det var en ny variant av viruset WannaCry som drabbade Timrå kommun i våras. Viruset infekterar Windows-system och krypterar filer både lokalt och på delade nätverksytor. Viruset kan sprida sig vidare väldigt snabbt på ett nätverk med sårbara nätverksanslutna datorer.

Skärmen blev blå

Det var vid 15-tiden på fredagseftermiddagen som skärmarna först blev blå och sedan svart på flera av Timrå kommuns datorer, som sedan startade om. Användarna fick upp ett meddelande om att datorn var krypterad och att de måste betala för att få åtkomst till innehållet.

– Vi betalade inte ett öre, säger kommunchef Andreaz Strömgren.

Hundra datorer drabbades

Minst 71 länder drabbades i attacken i maj. I helgen kom brittiska regeringen med uppgifter om att det var Nordkorea som låg bakom. Storbritanniens minister för säkerhet, Ben Wallace, säger enligt Aftonbladet till BBC Radio att det är allmänt  känt i en rad länder att Nordkorea tros ha legat bakom och att regeringen är ”så säker man kan vara” på att Nordkorea bär ansvaret.

IT-leverantören uppdaterade inte

I Timrå drabbades totalt runt hundra datorer innan attacken stoppades. Idag är Andreaz Strömgren kritisk mot hur kommunens IT-leverantör hanterat attacken:

–  De skulle ha uppdaterat i mars, men det skedde inte. Sedan planerades det till månadsskiftet april maj, men skedde inte då heller vilket är oerhört allvarligt, säger han.

Tvist med leverantören

Kommunen ligger nu tvist med IT-leverantören. Totalt varade stoppet hela helgen och någon dag in på nästa vecka. Hur mycket pengar som kommunen krävt av sin IT-leverantör vill han inte berätta.

– Det handlar inte om miljonbelopp. Men bra nära, säger Andreaz Strömgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.