Robert Thunfors och Ishallen i Timrå. Foto: Privat

Timråpartiet om hyressänkningen – ”Oförskämt av Timrå IK”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen ska Timrå kommun besluta om att hjälpa Timrå IK ur sin ekonomiska knipa – igen. Förslaget är att sänka klubbens hyra för ishallen. Ett förslag som Timråpartiet är starkt kritisk mot.

– Timrå IK har alltid en gräddfil till den kommunala skattkistan, säger Robert Thunfors, talesperson för Timråpartiet.

SVT Västernorrland har tidigare skrivit om Timrå IK:s ekonomiska problem. Vid flera tillfällen under åren har Timrå kommun kommit till undsättning för att hjälpa klubben ur sitt svåra ekonomiska läge, men ändå har det fortsatt krisa.

Under torsdag eftermiddag ska kommunen rösta om att eventuellt sänka klubbens hyra för ishallen till 1 miljon kronor årligen – en åtgärd tänkt att hjälpa klubben med ekonomin. Enligt Robert Thunfors på Timråpartiet blir detta isåfall den fjärde gången som kommunen hjälper.

– Här har vi en klubb som inte sköter sig. Det är oförskämt eftersom de vänder sig till skattebetalarna och vill att vi ska betala, säger Robert Thunfors.

”Skola vård och omsorg”

Enligt Robert Thunfors uppskattning är kommunens räddning en ytterligare subvention till klubben på ca 40 miljoner kronor under den tänkta avtalstiden. Pengar som han tycker kommunen borde lagt på annat.

–  Det är pengar vi kunde lagt på skola, vård och omsorg. Det är fjärde gången nu som klubben vill att vi öppnar den kommunala skattekistan, säger Robert Thunfors och fortsätter:

– Det är våra barn och våra äldre som får lida utav det här för när vi tar från skattekistan är det dem det berör.

”Det räcker”

Timråpartiet tycker att det får vara nog nu. Robert Thunfors berättar att det inte är kommunens ansvar att sköta klubbens ekonomi.

– Låt styrelsen ta konsekvenserna för sitt egna handlande. Det här är inte Timrå kommuns problem. Klubben levererar en dålig produkt med för få besökare, och för få sponsorer – det kan inte skattebetalarna få sota för, säger han. 

Men vad händer om kommunen inte hjälper till?

– Ja, det är ren spekulation. Förmodligen skulle de gå i konkurs. Det får bli så. Det är inte kommunens ansvar att hålla privata organisationer under vingarna, säger Robert Thunfors.

Tidigare har partiet motionerat om att man skulle göra en oberoende granskning och där räkna fram vad Timrå IK ger för värde till kommunen ifråga om marknadsvärde och marknadsföring, men det blev det avslag på.

– Hade det här varit en bra affär för Timrå kommun då hade det varit en annan fråga, men de har bara gått i förlust,säger Robert Thunfors.

Kritisk mot dagens beslut

Timråpartiet är även förvånad över hur beslutsprocessen har gått till. Enligt partiet borde eventuella beslut tas i kommunfullmäktige istället för kultur- och tekniknämnden.

– Vi tycker att beslutet ska tas i kommunfullmäktige, så vi får en öppen debatt där även medierna kan närvara. Nämndemöterna är stängda och det skadar transparensen, säger Robert Thunfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.