Tio år för pizzeriamördaren

Uppdaterad
Publicerad

HÄRNÖSAND Tio års fängelse, ett ordentligt skadestånd och utvisning på livstid efter avtjänat straff.

Det blev ett kännbart straff för den 27-årige man som i dag fälldes för mordet på en pizzeria i Härnösand.

Det var i början av januari i år som en 23-årig man mördades på en pizzeria i centrala Härnösand med ett skott i huvudet från nära håll.

Först trodde polisen att mannen dött en naturlig död – det var först flera timmar efter fyndet av kroppen som det upptäcktes att han mördats.

Senare samma dag anmälde sig en 27-årig man till polisen i sin hemstad Örebro och erkände att han dödat 23-åringen, som var en gammal kamrat till honom.

I polisförhören och under rättegången har mannen försäkrat att det hela varit en olyckshändelse, och att 23-åringen dödats av ett vådaskott från hans pistol.

Men enligt Ångermanlands tingsrätt måste 27-åringen varit medveten om att hans handskande med det grovkalibriga, skarpladdade vapnet

skulle kunna medföra att ett skott avlossades. Rätten anser det klarlagt att 27-åringen berövat sin antagonist livet med uppsåt, och att han därför ska dömas både för mord och för vapenbrott.

Motivet till mordet har under hela polisutredningen varit svårt att fastslå, men tingsrätten anser det klarlagt genom vittensuppgifter att 27-åringen under en längre tid hotat 23-åringen. Dels på grund av en obetald skuld, dels för att 23-åringen mot sin kamrats vilja flyttat från Örebro till sin flickvän i Härnösand.

En omfattande rättspsykiatrisk undersökning har visat att 27-åringen inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Därför blir påföljden tio års fängelse och därefter utvisning på livstid.

Han ska också betala skadestånd till offrets flickvän och hans familj på totalt närmare 100.000 kronor jämte ränta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.