Tjuvjägare ser sig inte som brottslingar

Uppdaterad
Publicerad

Tjuvjakt var temat för dagen på det pågående vargsymposiet i Vålådalen och situationen blir allt värre menar miljöåklagaren Christer Jarlås samtidigt som en forskningsstudie tyder på att många tjuvjägare egentligen inte tycker att de gör fel.

Antalet anmälda fall av illegal jakt på rovdjur har varit förhållandevis konstant de senaste åren, trots det hävdade miljöåklagaren Christer Jarlås att situationen blir allt värre när han framträdde vid vargsymposiet i Vålådalen idag.

– Det största problemet idag är att vi inte har en bred acceptans för den lagstiftning vi har och där har ju politikerna misslyckats kapitalt, säger Jarlås.

Vargsymposium 2016

Hårdare attityd

På många håll saknas utredare för grova jaktbrott och få illegala rovdjursjakter kommer till polisens kännedom, enligt Christer Jarlås som också vittnade om en allt hårdare attityd.

– Det är ett väldigt uppskruvat och otrevligt tonläge och det finns väl de som på något sätt kan ta det som ett tecken på att det kan vara mer eller mindre legitimt att begå de här brotten, konstaterar han.

En bild som bekräftades av kriminiologen Emil Rytterstedt, från Lunds universitet, när han redovisade resultatet från en nyligen genomförd intervjuundersökning bland tjuvjägare i de fyra nordligaste länen.

– De ser sig inte som brottslingar. En vanlig människa känner skuld och skam när vi gör ett lagöverträdande men de här människorna använder sig av tekniker för att upphäva de mekanismerna, förklarar han och menar att de som tjuvjagar rovdjur ofta är ute efter att försvara sina djur, hundar och sin egendom och livsstil men även att göra uppror mot överheten, mot myndighetsbeslut om att man inte får jaga varg eller vara med och bestämma var vargar ska få finnas.

Ingen hjälp från allmänheten

Christer Jarlås tror inte att vi kan komma till rätta med tjuvjakten på rovdjur om vi inte lyckas förändra attityden tiill lagstiftningen.

– Till skillnad från andra brott så har poliser och åklagare inte någon hjälp från allmänheten med tips, vi har det när det gäller andra typer av tjuvjakt som på älg till exempel, men så fort det är rovdjur så är det tyst.

Gunnar Glöersen på Svenska jägareförbundet tror inte att det finns en tjuvjaktskultur i Sverige.

– Den svenska jägarkåren är otroligt laglydig och den bästa bevakaren av naturen och jakten är jägarna själva och det är oerhört viktigt att vi har en politik som gör att inte den här kulturen förändras och att vi har kvar en laglydig jägarkår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargsymposium 2016

Mer i ämnet