– Någon hade gjort sig besväret att manipulera min mailadress i syfte att vi skulle göra en betalning till utlandet, berättar Thomas Olsson, före detta administrativ direktör för Region Västernorrland. Foto: Rolf Lunneborg SVT

Toppchefer vid regionen utsatta för ID-kapning

Uppdaterad
Publicerad

Mailadresserna var manipulerade när Region Västernorrlands ekonomiavdelning beordrades skicka pengar till utlandet. Tre bedrägeriförsök polisanmäldes.

Region Västernorrland har utsatts för flera bedrägerförsök. Vid tre tillfällen har två toppchefer och regionrådet fått sina identiteter kapade i syfte att regionen skulle betala ut pengar till utlandet.

”Väldigt obehagligt”

Regionrådet Erik Lövgren var en av de som fick sin identitet kapad. Dåvarande administrative direktören Thomas Olsson en annan.

– När vi upptäckte vad som skett var det väldigt obehagligt. Någon hade gjort sig besväret att manipulera min mailadress i syfte att vi skulle göra en betalning till utlandet, berättar han.

Utlandsbetalning

I mailet som han skulle ha skickat till regionens redovisningschef och ekonomidirektör stod det ”Hej. Kan du göra en bankbetalning till Storbritannien idag?” Mailet hade rubriken ”Snabb betalning”.

– Obehagligt och jag var inte den ende som fick min mailadress kapad, säger Thomas Olsson.

Regionrådet

Vid tre tillfällen förra hösten kom tre mail med liknande uppmaningar till regionens ekonomiavdelning. Första fallet inträffade i september och hade Thomas Olsson som avsändare. Andra fallet inträffade tre veckor senare och då stod regiondirektören Hans Viklund som avsändare.

Det tredje fallet slutligen inträffade ytterligare fyra veckor senare. Då framstod regionrådet Erik Lövgren som avsändare till ett mail med innebörden att det skulle betalas ut pengar till utlandet. Snabbt.

Avslöjades

Några utbetalningar skedde aldrig eftersom regionens ekonomiavdelning fattade misstanke om att allt inte stod rätt till.

– Uppmaningarna i mailen avvek från våra normala rutiner och därför började vi att undersöka vad som stod på. Snabba utbetalningar är inget vi normalt sysslar med, säger redovisningschefen Cecilia Vigren.

Korrekta uppgifter

När regionen insåg att man utsatts för upprepade bedrägeriförsök gjordes senare en polisanmälan. Polisutredningen lades dock ner i våras i brist på spår. Polisens utredning hade inte lett till att någon misstänkt kunde pekas ut och lades därför till handlingarna.

En viktig omständighet i bedrägeriförsöket är att de mailadresser och övriga kontaktuppgifter som användes syntes vara fullständigt korrekta, men om ekonomiavdelningen svarat och inlett en mailväxling hade det skett med bedragaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.