Den första spannmålsskörden är den som är mest torkskadad. Foto: TT

Torkan slår hårt mot skörden – den sämsta på 26 år

Uppdaterad
Publicerad

Det torra och varma vädret slår mot lantbrukarnas skördar av vall och spannmål. Lantmännens årliga skördeprognos för hela landet är den sämsta sedan 1992.

Ett tag såg det ut som om spannmålsskörden i Västernorrland skulle ligga på en ganska normal nivå, men den senaste veckan har värmen och torkan tagit ut sin rätt.

– Nu börjar det se illa ut för spannmålet. Vi måste få ordentligt med regn nu, säger Hans Westbom, regionchef Norr på Lantmännen lantbruk.

Den dåliga skörden får konsekvenser.

– Det kommer att bli högre priser på mjöl och gryner, säger Hans Westbom.

Djur till slakt

Förstaskörden av vall blev nästintill katastrofal med skördenivåer upp till 50 procent lägre än normalt. Många lantbrukare i norra Sverige kommer tidigt att få brist på grovfoder, vilket kan ge stora konsekvenser.

– Bönderna måste slakta djur pga av foderbrist och det kommer att bli ett överskott på svenskt kött, säger Hans Westbom.

Exakt hur illa det blir med spannmålsskörden vet man om ungefär en vecka, men klart är att det blir sämre än normalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.