Foto: Ylva Holmgren, SVT

Träakademiens framtid i fara – när kommunen sparar pengar

Uppdaterad
Publicerad

Träakademiens framtid är oviss. Kramfors kommun kan komma att säga upp avtalet med Mittuniversitetet. Men beslutet ligger hos Kommunstyrelsen.

– Det är en stor och viktig fråga, säger BAS-nämndens ordförande Jonne Norlin (S).

Kramfors kommun lägger varje år tre miljoner kronor för att bedriva möbel- och byggnadshantverks utbildningen – Träakademien – som är ett samarbete med Mittuniversitetet.

Nu har bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden förslagit att säga upp avtalet med Mittuniversitet. Men ingenting är ännu hugget i sten, förslaget om avtalets vara eller icke vara ska nu beslutas i Kommunstyrelsen.

”Stor viktig fråga”

– Vi har ju mandat att säga upp det här avtalet och alla var eniga om det, men det är ändå en så pass stor viktig fråga så vi har valt att lyfta det till Kommunstyrelsen. Det är upp till dem nu, säger BAS-nämndens ordförande Jonne Norlin (S).

Hela BAS-förvaltningen slåss med ett minusresultat på knappt 30 miljoner kronor. Orsaken till denna eventuella åtgärd är ett steg för BAS att minska sina kostnader.

”Gott rykte”

– Vi har lyft på varje sten och möjlighet. Träakademien är en fin utbildning och har ett gott rykte även internationellt men till syvende sist så är det kommunala medel som går till att bedriva en universitetsutbildning som annars ligger på staten, säger Jonne Norlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.