Träd anmäldes som trafikfara – föll över Ingelas bil

Publicerad

Ingela Dahlin och hennes sambo var på väg hem från en fjällresa genom Helgum då en stor björk plötsligt föll över vägen. Trädet var anmält som en trafikfara redan tre veckor tidigare – men inga åtgärder vidtogs.
– Allt det här beror på slarv, säger hon.

Den 21 juli larmades Trafikverket om ett träd som riskerade att falla över väg 331 ett par mil från Sollefteå. Det stora trädet ska enligt anmälarens uppgifter ha inneburit en stor trafikfara då det lutade kraftigt och var genomruttet – men trots det lät man trädet stå kvar.

Tre veckor senare föll trädet över Ingela Dahlins bil. Trädet rasade ned över parets bil när de var på väg hem till Söråker efter en fjällsemester.

– Jag ser hur det tippar mer och mer mot vägbanan och förstår att vi kommer att råka ut för det där trädet. Jag gallskriker och tänkte att det här går inte, vi kommer aldrig att klara oss, säger hon.

Vill se Trafikverket agera

I dag är Ingela Dahlin och hennes partner tacksamma över att ha klarat sig med livet i behåll. Nu vill hon se Trafikverket agera för att motverka att liknande olyckor inträffar igen.

– Jag vill se att man i fortsättningen tar sådana här situationer på allvar, säger hon. 

Upp till markägare

Trafikverket kommenterar händelsen och uppger att de har varit på plats och gjort en bedömning att trädet inte utgjorde tillräcklig fara. De har heller inte rätt till att avverka träd på privat mark.

– Generellt sett är det markägare som äger träd vid vägen. Det är inte lätt för en privatperson att veta, det kan jag medge, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket.

Vid akut fara ska man kontakta räddningstjänst som kan undanröja trafikfaror.

– Man måste kontakta blåljus för att vi har inte rätten att ta ett träd på en privat markägares mark oavsett hur mycket det lutar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer