Göran Carlsson vill varna för riskerna med rislyktor. Ett nyår började det brinna i ett träd på hans tomt. Foto: MikaelL Fritzon, TT/Eva Harström, SVT

Träd på tomten började brinna av rislykta

Uppdaterad
Publicerad

Tre år på rad har Göran Carlsson råkat ut för att brinnande rislyktor landat på eller i närheten av hans tomt. Nu inför nyår vill han varna för brandrisken, särskilt när rislyktorna skickas iväg i bostadsområden.

I takt med att smällare och raketer med pinne är förbjudna blir de så kallade rislyktorna ett alternativ att fira in det nya året. Men även om de inte låter och skrämmer djuren, så finns det risker även med de svävande lyktorna.

– Tre år i rad har vi råkat ut för incidenter med rislyktor. En har fastnat i ett träd och det började brinna i grenarna, säger Göran Carlsson.

Brandrisk i bostadsområde

Han bor i bostadsområdet Essvik utanför Sundsvall och vill varna för riskerna.

– De brinner och någonstans ska de landa, säger Göran Carlsson.

Räddningstjänsten varnar också för att rislyktor kan starta eldsvådor. Om en dyna på en balkong antänds är risken stor för att branden sprider sig och det är den som släppt upp lyktan som kan ställas till svars.

Kan skada betesdjur

Om rislyktor landar i en beteshage eller på en åker, kan djuren få i sig ståltråd från lyktan, vilket kan orsaka allvarliga skador hos betesdjuren. Det är en risk som Lantbrukarnas riksförbund varnar för.

Transportstyrelsen har olika regler för hur långt från närmaste flygplats rislyktor får släppas. Om avståndet är längre än tio kilometer får man max släppa upp 50 små lyktor på en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.